RIKSKONFERENS

17-18 januari 2018, ESKILSTUNA

Program 2018

Onsdag 17 januari, dag 1

08.45 Registrering och kaffe

Pär Eriksson  Mats Deleryd  Peter Fredriksson  Maria Elmér  Vedad Begovic, moderator Eskilstuna kommun

09.45 Inledning

Pär Eriksson, Kommundirektör Eskilstuna kommun hälsar välkommen tillsammans med Mats Deleryd, Verkställande direktör för Institutet för Kvalitetsutveckling, SIQ. 

Senaste nytt från Skolverket med Peter Fredriksson, Generaldirektör, och Maria Elmér, Undervisningsråd.

Vedad Begovic, moderator från Eskilstuna kommun presenterar sig.

 

Pirjo Lahdenperä

10.15 Pedagogiskt ledarskap med Pirjo Lahdenperä, Professor, Mälardalens högskola

Pirjo Lahdenperä fokuserar sin forskning på ledarskap i mångkulturella skolor. En bra ledare vågar rekrytera människor med olika kulturella bakgrunder, uppmuntrar samarbete och favoriserar inte. Överhuvudtaget är ledarskapet viktigt för hur en organisation utvecklas och hur dess anställda mår.

 

Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola

11.15 Kvalitetsutmärkelsen Bättre skola

Högtidlig ceremoni då Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola 2017 delas ut. 

2017 års utmärkelse tilldelas LBS Kreativa Gymnasiet Halmstad för ett föredömligt arbete med sitt systematiska kvalitetsarbete. I år delas även två Erkännanden för Framgångsrik Verksamhetsutveckling ut, ett till Berga förskola i Eskilstuna och ett till Hudikskolan i Hudiksvall.

 

12.00 Lunch och diskussion

Vilka frågor är viktiga för dig? Diskussion med kollegor från hela landet!

  

13.15 Parallella spår A-D - välj vilket du vill gå på!

 

Åsa Rönnbäck  Maria Elmér

A. Kvalitetskultur i skola och förskola med Åsa Rönnbäck, SIQ och Maria Elmér, Skolverket

Hur kan man som chef skapa organisationer med en stark kultur som bygger på kvalitet? Vilka värderingar skapar en stark kvalitetskultur och hur påverkar det organisationen? Nu finns helt ny forskning om kvalitetskultur!

 

Jessica Hintze  Jessica Svedlund  Susanne Hagström Larsson  Mia Sandvik, koordinator eTwinning, UHR

B. Skolutveckling med Erasmus+, Nordplus- och Atlasprogrammen med Jessica Hintze, koordinator Erasmus+, Jessica Svedlund, koordinator Nordplus och Susanne Hagström Larsson, koordinator Atlas, Mia Sandvik, koordinator eTwinning, Universitets- och högskolerådet

Hur kan utbyten och samarbeten med andra länder bidra till att höja kompetensen och måluppfyllelsen i skolan?

- jobbskugga skolor

- gå på kurs  

- samarbeta och utbyt metoder och idéer i projekt tillsammans med skolor och andra aktörer

 

Anneli Jildenbäck  Magdalena Molin

C. Nyanländas lärande med Anneli Jildenbäck och Magdalena Molin, Skolverket

Allt fler kommuner måste bygga upp beredskap och kunskap för att ta emot nyanlända elever och erbjuda bra utbildning. Skolverkets berättar hur de kan stödja huvudmän, rektorer, förskole­personal och lärare i arbetet med att skapa förutsättningar för utveckling av mottagande och undervisning för nyanlända elever.

 

Joakim Hillberg  Pia Anhede

D. KATA i skolan med Joakim Hillberg och Pia Anhede

Kata i klassrummet är en praktisk workshop som tar cirka en lektion att köra. Övningen engagerar eleverna genom att pussla i ett antal korta rundor och samtidigt träna systematiskt vetenskapligt tänkande dvs systematiskt experimentera, reflektera och lära nytt. Övningen kan användas på mellanstadiet, högstadiet, gymnasiet eller med kollegor.  Materialet finns tillgängligt elektroniskt så att du kan leda den själv efteråt.

 

14.30 Kaffe

 

Elina Jacobsson, Svenskt Kvalitetsindex

15.00 Älska eller hata? Elina Jacobsson, projektkoordinator, Svenskt Kvalitetsindex

Svensk Kvalitetsindex gör varje år kundmätningar i såväl den offentliga sektorn som andra branscher. Sedan 2010 syns en tydlig förändring i samhällsklimatet. Vi är nöjda eller missnöjda, mellanlägena har försvunnit. Går vi allt mer mot ett tumme upp och tumme ner-samhälle och hur påverkar det den svenska skolan?

 

Tobias Karlsson

15.20 Livet – inte bara en dans på rosor med Tobias Karlsson, dansare

Tobias Karlsson, föreläser om sitt liv och delar med sig av sina erfarenheter om hur det är att känna utanförskap i skolan, ljuga för sig själv och inte passa in. Han berättar om sin svåra tid med mobbing och homosexualitet och hur han äntligen fann sig själv, friheten och styrkan att aldrig ge upp något man älskar och fortsätta våga drömma.

 

16.30 Guidad vandring i Eskilstuna

Vandring från 1000-talet till idag. Från missionären S:t Eskil via Pilgrimerna och Johanniterna till Gustav Vasa, Slottet – Eskilstuna Hus, Köpmangatan och Tingsgården. Nyfiken? Följ med på en intressant och lärorik vandring, skönt efter att ha suttit hela dagen! Samling utanför Elite Stadshotellet klockan 16.30, åter vid hotellet klockan 17.15. Frivillig aktivitet utan extra kostnad.

 

18.00 Middag

Följ med på en unik middag som dukas upp för oss bland traktorer och entreprenadmaskiner på Munktellmuseet. Fördrink klockan 18.00 då det finns guider på plats som startar några av de unika maskinerna speciellt för oss. Middag serveras klockan 18.45 och under middagen blir det bland annat genuin Kent-underhållning! Adress: Pråmskjulstorget, fem minuters promenad från konferenen. Självkostnadspris 440 kr (exkl. moms) för middag och alkoholfri dryck, vin säljs på plats för 70 kronor/glas. 

 

Torsdag 18 januari, dag 2

08.15 Morgonrock

 

Dr Heeok Het

08.30 Dr. Heeok Heo, professor vid institutionen för Computer Education vid Sunchon National University, Sydkorea

Den högutbildade befolkningen i Sydkorea ses som en av landets främsta tillgångar. Den spelade en stor roll för att göra landet till en av världens starkaste ekonomier och är en drivande faktor i ekonomin. För oss gör Heeok Heo en jämförelse mellan utbildningarna bland annat i Sverige och Sydkorea. På engelska.

 

09.30 Kaffe

 

Pär Eriksson

10.00 Det modiga ledarskapet, Pär Eriksson, kommundirektör Eskilstuna kommun

Pär Eriksson utsågs för några år sedan till Årets Ledarutvecklare. Här berättar han om sin syn på ledarskapet, att med långsiktigt perspektiv skapa förutsättningar för utveckling och framtidstro i Eskilstuna kommun. Satsningen har tagit kommunen framåt mot en modern kunskapsorganisation.

 

10.45 Paralleller förmiddag, välj det du själv vill gå på!

 

Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola 2017

E. Finalisterna till Kvalitetsutmärkelsen Bättre Skola presenterar sig

Utmärkelsen Bättre Skola uppmärksammar goda exempel på hur det systematiska kvalitetsarbetet bidragit till framgång inom skolan – föredömligt och inspirerande! Korta föreläsningar där 2017 års finalister till utmärkelsen berättar om sin kvalitetsresa och sitt systematiska kvalitetsarbete.

 

Lars Lingman

F. Att leda digitalisering Lars Lingman, Skolverket

Skolans digitalisering handlar främst om att förändra arbetssätt. Regeringen har nyligen beslutat om förändringar i styrdokumenten kring digital kompetens där grunden är att ge barn och elever bra förutsättningar att lära sig och att de har en digital kompetens med sig i studier och arbetsliv. Hur ser skrivningarna om digital kompetens ut och hur kan ni möta det behov av kompetensutveckling som eventuellt uppstår snart?

 

Dr Heeok Het

G. Key features of Korean Education, Heeok Heo, Sydkorea

Heeok Heo gör en fördjupning i hur den sydkoreanska skolan fungerar och onsdagens seminarium om olikheter mellan länderna. På engelska.

 

Ulla Tedsjö

H. Tunavallen - gastronomisk äventyrsresa i förstaklasskupén med Ulla Tedsjö, förskolechef, Tunavallens förskola

Tunavallens förskola i Eskilstuna utsågs nyligen till årets bästa förskolekök av White guide junior. De prisas bland annat för att de jobbar med att göra barnen delaktiga i matlagningen och köket.  Matlagningen är en viktig del i Eskilstuna kommuns hållbarhetsarbete. Två tredjedelar av maten som serveras är ekologisk. 

 

12.00 Lunch

13.00 Paralleller eftermiddag, välj det du själv vill gå på!

 

Tuula Aula  Maria Pettersson  Ann-Christine Svahn

I. Livet efter en utmärkelse

Tuula Aula, Condorens förskola i Nacka, Maria Pettersson, Falu Frigymnasium, och Anne-Christine Svahn, grund- och gymnasiesärskolan Rullen. Vedad Begovic är moderator. Hur arbetar man med samma entusiasm och energi efter en utmärkselse? Möt tre verksamheter som fortsätter sitt arbete att skapa hög kvalitet i sin verksamhet, år efter år.

 

Lisa Edholm  Mats Deleryd

J. Innovation och nytänkande med Lisa Edholm, rektor Fristadsskolan och Mats Deleryd, SIQ 

Seminarium om innovation, hur man de stora stegen i ledarskapet! Exempel är Fristadsskolan, en skola byggd i paviljoner, invigd höstterminen 2017, fulltecknad från första dagen. Ledorden är kunskaper, internationalisering och digitalisering. Seminariet hålls vid skolan, en kort promenad från konferensen.

 

Kim Tänrqvist Petra Granelli Jens Nygren  

K. Välmående ger resultat med Kim Törnqvist, Petra Granelli och professor Jens Nygren

Ett par trender verkar följa varandra nära. Psykisk ohälsa och ojämlikhet ökar, motivation och resultat sjunker. En kvalitativ skola börjar i välmående och slutar i resultat, både för lärare och för elever. Ta del av Sveriges största satsning för att implementera motivations- och välmåendeforskning i förskola, grundskola och gymnasium och fortbildning av 720 pedagoger samtidigt. 

 

Karin Holmberg Lundin

L. Eskilstunautmaningen – en kärleksfull väg till arbetsmarknaden med Karin Holmberg Lundin, skolchef för gymnasieskolan, Eskilstuna

Ungdomsarbetslösheten i Eskilstuna är en bland de högsta i landet. Gymnasiebetygen ligger över riksgenomsnittet. Arbetsgivare klagar på brist på arbetskraft. Den paradoxen ledde till att Eskilstunautmaningen initierades. Gymnasieelever och arbetsgivare från olika områden träffas och river barriärerna. 

 

14.15 Kaffe

 

Erik Fernholm

14.45 Nya perspektiv på gamla antaganden: komplexitet, inre drivkrafter och välmående, Erik Fernholm, Idéledare och Årets föreläsare

Verksamheter som arbetar med framtidens utmaningar visar en hållbar, attraktiv och lönsam kultur byggd på värdeskapande, vilja och värderingar. Med sin akademiska bakgrund inom neuro-, motivations- och lyckoforskning ger Erik kraftfulla perspektiv och verktyg för välmående och självledarskap i en allt mer komplex omvärld. 

 

16.15 Nästa gång....

 

16.30 Konferensen avslutas

 

Program (pdf)

Här kan du ladda ner ett program i pdf-format (öppnas i nytt fönster, 2 MB)

 

Anmälningsinformation

Anmäl dig här. Du väljer vilka seminarier du helst vill gå under de parallella spåren. Det finns olika antal platser till de olika parallella seminarierna, vi ska göra vårt bästa för att alla ska få sina förstahandsval, men kan inte garantera detta.

 

Tid och plats

Konferensen äger rum den 17-18 januari 2018 på Elite Stadshotellet, Hamngatan 11, Eskilstuna. Konferensen pågår klockan 9.45-16.15 på onsdagen (registrering från klockan 8.45), samt vandring och middag för de som vill. På torsdagen pågår konferensen klockan 8.15-16.30.

 

Transport

För er som kommer med tåg är det drygt 10 minuters promenad från centralstationen i Eskilstuna. Följ Drottninggatan och ta till höger vid ån. Ett fåtal parkeringsplatser för bil finns vid konferenshotellet, det finns även platser i ett närliggande garage. Ta kontakt med receptionen för hjälp med parkering.

 

Kostnad

Pris om anmälan sker senast den 22 dec, 3500 kr/person. Pris om anmälan sker efter den 22 dec, 4500 kr/person. Är du SIQ Examinator 2017 eller har deltagit i utmärkelsen, 2000 kr/person. Är ni fler än 10 deltagare, 2900 kr/person. Samtliga priser anges exklusive moms. Anmälan är bindande, men platsen kan överlåtas vid förhinder.

 

Logi

Förbokade rum till specialpris finns t.o.m. den 18 december på nedanstående hotell. Du bokar själv, ange referens/bokningskod ”Bättre skola 2018”. Nedanstående specialpriser anges inklusive moms.

Best Western Plaza Hotel ****

Drottninggatan 9. Enkelrum: 895 kr. Dubbelrum för 1 person: 995 kr. Dubbelrum för 2 personer: 1195 kr. Telefon: 016-15 00 00. E-post: info@plazahotel.nu

Clarion Collection Hotel Bolinder Munktell ****

Munktellstorget. Enkelrum 1300 kr. Dubbelrum 1450 kr. Telefon: 016-16 78 00. E-post: cc.bolinder.munktell@choice.se

Comfort Hotel Eskilstuna ***

Hamngatan 9. Enkelrum 795 kr. Dubbelrum 945 kr. Telefon: 016-17 78 00. E-post: co.eskilstuna@choice.se

Elite Stadshotellet ****

Hamngatan 11. Enkelrum 1300 kr. Dubbelrum 1500 kr. Telefon: 016-540 23 00. E-post: info.eskilstuna@elite.se Kan bokas direkt via https://goo.gl/fihJw6

First City Hotell ***

Järnvägsplan 1. Enkelrum 1260 kr. Dubbelrum 1600 kr. Telefon: 016-10 88 50. E-post: info@cityhotell.se

 

Frågor?

Hör gärna av dig till projektledare Karin Olofsson, telefon 070-542 94 78 på SIQ.

 

Ändringar

Vi förbehåller oss rätten att göra mindre förändringar i programmet.